Folklórne slávnosti pod Poľanou sú tu už 50 rokov

23.06.2015 Detva

Detva 23. júna (TASR) - Celkom deväť programov na hlavnej scéne, vrátane záverečného galaprogramu, takmer dve desiatky sprievodných podujatí a 13 výstav prinesie jubilejný 50. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP). Uskutoční sa v amfiteátri v Detve v dňoch 10. až 12. júla 2015.

Okrem programov, venovaných regionálnym nositeľom tradícií, bude lákadlom najmä vystúpenie Lúčnice, venované jubileu jej zakladateľa, rodáka spod Poľany Štefana Nosáľa.

Popri hlavnej scéne na detvianskom amfiteátriu sa uskutoční aj niekoľko programov v sále obnoveného Domu kultúry A. Sládkoviča, okrem iného aj predstavenie Kubo v podaní miestneho ochotníckeho súboru Detvan a organizátori predstavia tiež profil sochára Jána Kulicha k jeho nedožitým 85. narodeninám. Novú galéria s jeho menom otvoria už deň pred začiatkom slávností v neďalekej Zvolenskej Slatine. Umelec sa v začiatkoch podieľal na formovaní FSP a je napríklad autorom loga.

Zo sprievodných podujatí bude určite lákať jarmok tradičných ľudových remesiel. Miestne združenia a organizácie budú predstavovať Podpoľanie ako nevšednú destináciu cestovného ruchu. Lákadlom bude, tak ako každý rok, detviansky salaš s ukážkami prác a tiež školy podpolianskeho tanca.

Výstavy priblížia napríklad známe detvianske vyrezávané kríže, podpolianske fujary, zbierku valašiek a fokošov, ale aj históriu FSP fotoobjektívmi Vladimíra Lindera či členov fotoklubu pri Kultúrnom centre v Detve.
 

Vyberte región